Subscribe for pharma job alerts

Wat doet een Medical Information Specialist?

Een Medical Information Specialist is een persoon die verantwoordelijk is voor het verzamelen, interpreteren, verwerken en distribueren van medisch informatie. Ze zijn verantwoordelijk voor het leveren van informatie aan patiënten, artsen, verzorgers, apothekers en andere zorgverleners. Ze zijn gespecialiseerd in het verzamelen van medische informatie, zoals verwijzingen, medische dossiers, resultaten van testen, medische literatuur en elektronisch gegevensbestanden.

Een Medical Information Specialist is ook verantwoordelijk voor het analyseren en interpreteren van deze informatie. Ze werken met verschillende soorten technologieën om deze informatie te verzamelen, te analyseren en te distribueren. Ze zullen ook actief betrokken zijn bij klinische onderzoeken en patiëntenzorgactiviteiten om relevante medische informatie te verkrijgen en te communiceren met betrokken partijen.

Medical Information Specialisten werken meestal in een ziekenhuis, een kliniek of een andere gezondheidsinstelling. Sommigen werken ook als freelancers of consultants. Ze moeten over goede communicatieve vaardigheden beschikken en een uitstekende kennis van medische terminologie en de verschillende manieren waarop informatie kan worden verzameld.

Wat zijn de taken van een Medical Information Specialist?

  • Verstrekken van medische informatie aan patiënten, artsen, verpleegkundigen en andere medisch personeel.
  • Bieden ondersteuning bij vragen over medicijnen en aandoeningen.
  • Beheren en bijwerken van medische databases en bibliotheken.
  • Bewaken van de naleving van voorschriften en andere medische richtlijnen.
  • Ontwikkelen en implementeren van informatieprogramma's voor medisch personeel.
  • Voeren van verslaglegging van medische gegevens.
  • Samenwerken met andere medische beroepsbeoefenaren om het beste behandelingsplan te vinden.

Welke opleiding heb je nodig om een Medical Information Specialist te worden?

Om een Medical Information Specialist te worden, heb je een bachelor's degree in een gezondheidsgerelateerde veld, zoals biologie, farmacologie, medische informatica of biomedische informatica nodig. Sommige organisaties kunnen ook een master's degree vereisen. Verder kan het nuttig zijn om certificering te verkrijgen in medische informatiebeheer of informatiemanagement.

Welke opleiding heb je nodig om een Medical Information Specialist te worden?

Om een Medical Information Specialist te worden, heb je een bachelor's degree in een gerelateerde veld zoals gezondheidswetenschappen, gezondheidszorgmanagement of informatica nodig. Daarnaast zijn er tal van certificeringen beschikbaar voor Medical Information Specialists, waaronder Certified Health Data Analyst (CHDA), Certified Professional in Healthcare Information and Management Systems (CPHIMS) en Certified Professional Coder (CPC).

Welk salaris kun je verwachten als Medical Information Specialist?

Volgens Glassdoor.nl is het gemiddelde salaris voor een Medical Information Specialist in Nederland in 2023 €50.900 per jaar. Volgens Payscale.nl is het gemiddelde salaris voor een Medical Information Specialist in Nederland in 2023 €50.062 per jaar.

Welke doorgroeimogelijkheden heb je als een Medical Information Specialist?

  1. Medisch schrijver
  2. Medische document- en informatiebeheerder
  3. Medisch informatiebeheerder
  4. Medisch informatie-analist