Blijf op de hoogte van de laatste farma vacatures

Wat doet een Bioinformaticus?

Een Bioinformaticus is een wetenschapper die verantwoordelijk is voor het analyseren, interpreteren en presenteren van gegevens die door biologische experimenten zijn verzameld. Ze zijn deskundig in het gebruik van computers en informatiesystemen om biologische gegevens te verwerken, zoals DNA-sequenties en genexpressiedata. Bioinformatici gebruiken hun vaardigheden om biologisch relevante informatie uit grote hoeveelheden gegevens te halen. Ze stellen ook modellen en databases op om nieuwe informatie te verzamelen en te organiseren. Bioinformatici kunnen ook experimenten ontwerpen om biologische informatie te verzamelen. Ze zijn betrokken bij het ontwerpen en beheren van informatie-infrastructuur, zoals databases, om biologische informatie te organiseren. Bioinformatici werken meestal in een laboratoriumomgeving, waar ze samen met wetenschappers verschillende experimenten uitvoeren om gegevens te verzamelen en te analyseren.

Wat zijn de taken van een Bioinformaticus?

 • Ontwikkelen van nieuwe bioinformatica-algoritmen voor het analyseren van genetische gegevens.

 • Implementeren van bestaande bioinformatica-algoritmen voor het analyseren van genetische gegevens.

 • Opstellen van modellen voor het voorspellen van het gedrag van genetische systemen.

 • Het interpreteren van resultaten uit bioinformatica-analyses.

 • Het ontwerpen van experimenten om genetische gegevens te verzamelen.

 • Het samenstellen van databases met genetische gegevens.

 • Het beheren van bestaande genetische databases.

Welke opleiding heb je nodig om een Bioinformaticus te worden?

Om een Bioinformaticus te worden, heb je een opleiding in de computerwetenschappen, biologie of informatica nodig. Er bestaan verschillende specialisaties in bioinformatica, waaronder genetica, moleculaire biologie, genomica en bio-statistiek. Om voor deze functie in aanmerking te komen, moet je een diploma behalen op minstens bachelor-niveau. Sommige opleidingen bieden ook masteropleidingen in bioinformatica. In sommige gevallen kun je ook een postdoctorale opleiding volgen om je kennis en vaardigheden in bioinformatica te verdiepen.

Welke opleiding heb je nodig om een Bioinformaticus te worden?

Om een Bioinformaticus te worden, heb je meestal een masteropleiding in biologie, informatica, bioinformatica of een vergelijkbare opleiding nodig. Sommige werkgevers verlangen ook een doctoraat in een gerelateerd vakgebied. Uiteraard moet je ook een goede kennis hebben van informatica, biologie en statistiek.

Welk salaris kun je verwachten als Bioinformaticus?

Volgens Glassdoor ligt het gemiddelde salaris van een Bioinformaticus in Nederland in 2023 op €3.400 per maand. Volgens Payscale ligt het gemiddelde salaris van een Bioinformaticus in Nederland in 2023 op €3.638 per maand.

Welke doorgroeimogelijkheden heb je als een Bioinformaticus?

 • Data Scientist: Een data scientist is iemand die verantwoordelijk is voor het analyseren en interpreteren van grote hoeveelheden gegevens om waardevolle inzichten te verkrijgen.

 • Software Engineer: Een software engineer ontwerpt, ontwikkelt en onderhoudt software en systemen om de gebruikers verdere functionaliteit te bieden.

 • Project Manager: Een project manager is verantwoordelijk voor het beheren van een project vanaf het begin tot het eind.

 • Research Scientist: Een onderzoekswetenschapper voert onderzoek uit op het gebied van biologie, informatica en andere wetenschappelijke gebieden.