Blijf op de hoogte van de laatste farma vacatures

Wat doet een Clinical Data Manager (CDM)?

Een Clinical Data Manager (CDM) is verantwoordelijk voor het beheren, verwerken en verspreiden van klinische gegevens die worden gebruikt bij het uitvoeren van klinische studies. Ze zijn betrokken bij het verzamelen, opslaan, analyseren en verspreiden van klinische gegevens die essentieel zijn voor het succes van een klinische studie. Dit omvat het verzamelen van informatie over patiënten, het verzamelen van laboratoriumgegevens, het bijhouden van medische informatie en het beheren van documentatie.

CDM's moeten ervoor zorgen dat alle klinische gegevens die worden verzameld, worden opgeslagen en verwerkt in overeenstemming met alle relevante wetten en voorschriften. Ze moeten ook een kwaliteitscontrolesysteem hebben om de nauwkeurigheid van de verzamelde gegevens te garanderen.

Wat zijn de taken van een Clinical Data Manager?

  • Het beheren van klinische gegevens, waaronder het verzamelen, coderen, verifiëren en analyseren van gegevens.

  • Het ontwikkelen van klinische databases en het beheren van deze databases.

  • Het ontwikkelen van klinische protocollen en het bewaken van de naleving ervan.

  • Het bewaken van de kwaliteit van de klinische gegevens.

  • Het ontwikkelen van rapporten en het beheren van deze rapporten.

  • Het onderhouden van contacten met klinische onderzoekers en andere betrokkenen bij klinisch onderzoek.

  • Het bewaken van de naleving van wet- en regelgeving met betrekking tot klinisch onderzoek.

Welke opleiding heb je nodig om een Clinical Data Manager te worden?

Om een Clinical Data Manager te worden, heb je een bachelor's degree in een gerelateerde veld zoals gezondheidswetenschappen, informatica, biomedische technologie of een vergelijkbare discipline nodig. Daarnaast is het ook belangrijk om ervaring te hebben met het werken met gegevens en informatiesystemen. Sommige werkgevers vereisen ook dat kandidaten een certificering hebben in Clinical Data Management.

Welk salaris kun je verwachten als Clinical Data Manager?

Het salaris van een Clinical Data Manager in Nederland varieert sterk afhankelijk van de ervaring, opleiding en locatie. Gemiddeld ligt het salaris tussen de €3.000 en €5.000 per maand.

Welke doorgroeimogelijkheden heb je als een Clinical Data Manager?

Als Clinical Data Manager kun je doorgroeien naar een Senior Clinical Data Manager, waarbij je meer verantwoordelijkheid krijgt voor het beheer van klinische gegevens. Je kunt ook doorgroeien naar een Clinical Data Analyst, waarbij je verantwoordelijk bent voor het analyseren van klinische gegevens. Daarnaast kun je doorgroeien naar een Clinical Data Scientist, waarbij je verantwoordelijk bent voor het ontwikkelen van algoritmen en modellen voor het analyseren van klinische gegevens. Als laatste kun je doorgroeien naar een management functie, waarbij je verantwoordelijk bent voor het beheer van een team van Clinical Data Managers.

Zoek je een baan als Clinical Data Manager (CDM)?

Klik hier voor alle Clinical Data Manager vacatures in Nederland.