Blijf op de hoogte van de laatste farma vacatures

Wat doet een Laboratorium Analist?

Een laboratorium analist is een persoon die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van laboratoriumtesten om bepaalde stoffen of materialen te analyseren. Ze zijn gespecialiseerd in het verzamelen, voorbereiden, testen en analyseren van monsters. Laboratoriumanalisten werken vaak in verschillende laboratoria, afhankelijk van hun specialisme. Ze kunnen werken in een breed scala aan laboratoria, zoals een farmaceutisch lab, klinisch lab, milieulab of voedingslab.

Laboratoriumanalisten moeten een gedetailleerd begrip hebben van de uitvoering van laboratoriumtests en de resultaten ervan. Ze moeten ook kennis hebben van veiligheidsprocedures en de aanwezige apparatuur en instrumenten beheren. Laboratoriumanalisten moeten ook kunnen omgaan met computersystemen om gegevens te verzamelen, te analyseren en te interpreteren. Daarnaast moeten ze overleg plegen met artsen en andere professionals om de resultaten van de tests te bespreken en beoordelen.

Wat zijn de taken van een Laboratorium Analist?

  • Het uitvoeren van analyses en tests om te bepalen of producten voldoen aan kwaliteitsnormen.

  • Het documenteren en interpreteren van laboratoriumresultaten.

  • Het ontwikkelen en opstellen van procedures en protocollen voor laboratoriumtests.

  • Het onderhouden van kalibratie-instrumenten en laboratoriumapparatuur.

  • Het maken van proeven om de kwaliteit van chemicaliën te testen en te verbeteren.

  • Het bijhouden van laboratoriumrecords, rapporten en kwaliteitsdocumentatie.

  • Het bijhouden van veiligheids- en milieuprotocollen in het laboratorium.

Welke opleiding heb je nodig om een Laboratorium Analist te worden?

Om een Laboratorium Analist te worden heb je een bachelordiploma in biologie, bio-ingenieurswetenschappen, chemie of een gerelateerd vakgebied nodig. Je zou ook kunnen kiezen voor een gespecialiseerde opleiding op het gebied van laboratoriumtechniek of laboratoriumonderzoek. Er zijn ook postdoctorale certificeringen beschikbaar voor Laboratorium Analisten.

Welk salaris kun je verwachten als Laboratorium Analist?

Het salaris dat je als Laboratorium Analist in Nederland kunt verwachten, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je opleiding, ervaring en werkomgeving. Volgens PayScale varieert het salaris voor Laboratorium Analisten in Nederland tussen de €2.180 en €3.800 bruto per maand, met een gemiddelde van €2.890 bruto per maand.

Welke doorgroeimogelijkheden heb je als een Laboratorium Analist?

Als laboratorium analist zijn er verschillende mogelijkheden om door te groeien. Mogelijke opties zijn onder andere:

  • Hoofdanalist: Een hoofdanalist is verantwoordelijk voor het leiden van een team van laboratoriumanalisten en het uitvoeren van de meer complexe analysewerkzaamheden.

  • Lab Manager: Een laboratoriummanager is verantwoordelijk voor het beheren en bewaken van het laboratorium, evenals het begeleiden van personeel en het uitvoeren van beleidsontwikkeling.

  • Laboratorium directeur: Een laboratoriumdirecteur is verantwoordelijk voor de dagelijkse operationele activiteiten van een laboratorium, waaronder de toezicht op apparatuur en personeel, het uitvoeren van kwaliteitscontroles, het verwerken van financiële transacties en het uitvoeren van veiligheidsprocedures.

Zoek je een baan als Laboratorium Analist?

Vind alle vacatures als Laboratorium Analist in Nederland