Blijf op de hoogte van de laatste farma vacatures

Wat doet een Laboratorium Manager?

Een Laboratorium Manager is verantwoordelijk voor het beheer en de uitvoering van de dagelijkse operaties van een laboratorium. Dit omvat het managen van het personeel, het ontwikkelen van laboratoriumprotocollen, het beheren van apparatuur, het ondersteunen van klinische studies en het bijhouden van laboratoriumdocumentatie en -rapportages.

Een Laboratorium Manager moet erkend zijn in de klinische laboratoriumtechnologie en laboratoriumwetenschappen. Ze moeten ook vertrouwd zijn met kwaliteitsnormen, protocollen en procedurele eisen die nodig zijn voor het behalen van betrouwbare resultaten. Ze moeten goed kunnen communiceren met andere afdelingen, waaronder het klinisch personeel, het management en de IT-afdeling.

Laboratorium Managers zorgen ervoor dat hun laboratorium goed georganiseerd en efficiënt is. Ze zijn verantwoordelijk voor de aankoop van apparatuur, materialen, verzorgingsproducten en reagentia die nodig zijn voor het laboratorium. Ze houden ook toezicht op de dagelijkse activiteiten van laboratoriummedewerkers, waaronder het verwerken van monsters, analyseren van monsters en documenteren van resultaten. Laboratorium Managers staan ​​ook in voor de juiste opleiding en certificering van technici.

Wat zijn de taken van een Laboratorium Manager?

 • Verantwoordelijk voor de dagelijkse beheer van het laboratorium
 • Coördinatie van wetenschappelijke experimenten en technische onderzoeksprojecten
 • Verantwoordelijk voor het beheer van alle laboratoriummateriaal, instrumenten en apparatuur
 • Ontwikkelen van kwaliteitsstandaarden en -procedures voor laboratoriumomstandigheden
 • Superviseren van wetenschappers, technici en studenten in het laboratorium
 • Uitvoeren van routinekwaliteitscontroles en -tests
 • Verantwoordelijk voor het bijhouden van laboratoriumdocumentatie

Welke opleiding heb je nodig om een Laboratorium Manager te worden?

Om een Laboratorium Manager te worden, heb je een bachelordiploma in een wetenschappelijke of technische discipline nodig, zoals biologie, chemie, fysica of medische technologie. Voor sommige functies heb je ook een masterdiploma nodig. Daarnaast is meestal ook enige jaren werkervaring in een laboratoriumomgeving vereist.

Welke opleiding heb je nodig om een Laboratorium Manager te worden?

Om Laboratorium Manager te worden heb je een bachelordiploma in biologie, chemie, laboratoriumwetenschappen of een vergelijkbare discipline nodig. Daarnaast wordt meestal gevraagd dat je relevante werkervaring hebt in de laboratoriumomgeving, of een vergelijkbare aanvullende opleiding.

Welk salaris kun je verwachten als Laboratorium Manager?

Volgens Glassdoor verdient een Laboratorium Manager in Nederland gemiddeld €71.743 per jaar. Volgens PayScale verdient een Laboratorium Manager in Nederland gemiddeld €59.810 per jaar.

Welke doorgroeimogelijkheden heb je als een Laboratorium Manager?

 • Leidinggevend: Manager, Directeur of Hoofd van het Laboratorium
 • Onderzoeksgerelateerd: Onderzoeksleider, Senior Onderzoeker of Onderzoekscoördinator
 • Opleiding: Docent, Trainer of Opleidingsverantwoordelijke
 • Beheer: Financieel Manager, Informatiespecialist of Logistiek Manager