Blijf op de hoogte van de laatste farma vacatures

Wat doet een Mass Spectrometry specialist?

Een Mass Spectrometry specialist (MS-specialist) is een wetenschapper die gespecialiseerd is in het gebruik van massaspectrometrie om de samenstelling van chemische stoffen te analyseren. Massaspectrometrie is een veelzijdige techniek die wordt gebruikt om moleculaire stoffen te identificeren, hun structuur te bepalen en hun concentratie te bepalen. Het gebruik van massaspectrometrie biedt veel voordelen ten opzichte van andere analytische technieken, zoals hoge nauwkeurigheid en een hoge detectiegrens. MS-specialisten werken meestal in laboratoria en analyseren monsters met behulp van een massaspectrometer. Deze specialisten maken gebruik van een breed scala aan technieken, waaronder ionisatie, chromatografie, elektroforese en spectroscopie. Daarnaast zorgen ze ervoor dat alle apparatuur goed werkt en dat de gegevens die worden verzameld betrouwbaar en vergelijkbaar zijn met andere onderzoeken. Door hun kennis en ervaring zijn MS-specialisten in staat om complexe chemische stoffen te analyseren en hun samenstelling te helpen begrijpen.

Wat zijn de taken van een Mass Spectrometry specialist?

  1. Het analyseren van monsters met behulp van massaspectrometrie.
  2. Het uitvoeren van kwalitatieve en kwantitatieve analyses.
  3. Het bedenken, ontwikkelen en verbeteren van methoden voor massaspectrometrische analyses.
  4. Het beheren en onderhouden van apparatuur, zoals GC-MS, LC-MS, ICP-MS en FT-MS.
  5. Het interpreteren van resultaten en het opstellen van rapporten met behulp van statistische analyses.
  6. Het coördineren van de verwerking, analyse en interpretatie van gegevens.
  7. Het bijhouden van relevante documentatie en laboratoriumprincipes.

Welke opleiding heb je nodig om een Mass Spectrometry specialist te worden?

Om een Mass Spectrometry specialist te worden, heb je een relevante wetenschappelijke bachelor- of masteropleiding nodig, zoals chemie, biochemie, biologie, fysica of farmaceutische wetenschappen. Daarnaast is het aanbevolen om een specialisatie te volgen in Mass Spectrometry of een gerelateerd gebied. Er zijn ook cursussen en workshops die je kunt volgen om je kennis verder te verdiepen.

Welke opleiding heb je nodig om een Mass Spectrometry specialist te worden?

Om Mass Spectrometry specialist te worden, heb je een bachelordiploma in een wetenschappelijke discipline zoals chemie, biochemie, farmacie, fysica of biologie nodig. Vervolgens kun je een korte opleiding volgen om de technische vaardigheden en kennis die je nodig hebt voor Mass Spectrometry te verwerven. Veel universiteiten bieden cursussen aan in Mass Spectrometry, waaronder specialisatiecursussen voor studenten met een achtergrond in de chemie of biologie.

Welk salaris kun je verwachten als Mass Spectrometry specialist?

Volgens Glassdoor kunnen Mass Spectrometry specialisten in Nederland in 2023 een salaris verwachten tussen de € 28.500 en € 77.000 per jaar. Volgens payscale is het salaris gemiddeld € 36.000 per jaar.

Welke doorgroeimogelijkheden heb je als een Mass Spectrometry specialist?

  • Ontwikkeling van instrumentatie: verbeteren van bestaande massaspectrometers of het ontwikkelen van nieuwe instrumenten.
  • Analytische technieken: het toepassen van verschillende analytische technieken om complexe monsters te analyseren.
  • Data analyse: het analyseren van de resultaten en het opstellen van wetenschappelijke rapporten.