Blijf op de hoogte van de laatste farma vacatures

Wat doet een Microbiologisch Analist?

Een Microbiologisch Analist is een professional met kennis van microbiologie die werkzaam is binnen de laboratoriumomgeving. Ze zijn verantwoordelijk voor het verzamelen, analyseren en interpreteren van micro-organismen en gerelateerde gegevens. Microbiologische analisten werken met diverse technieken zoals kweekmethoden, PCR (polymerase-kettingreactie) en andere moleculaire technieken om verschillende micro-organismen te detecteren, identificeren en bestuderen. Ze verzamelen ook gegevens en verwerken deze in computersystemen.

Microbiologische analisten werken meestal in onderzoekslaboratoria, waar ze microbiologische tests uitvoeren op monsters van bloed, urine, voedsel of andere biologische monsters. Ze kunnen ook worden ingezet om verschillende milieu-onderzoeken uit te voeren. De resultaten van deze tests worden gebruikt om de kwaliteit van het milieu te beoordelen, ziekten te diagnosticeren en infecties te beheersen.

Microbiologische analisten werken ook samen met andere wetenschappers om nieuwe producten, medicijnen en vaccins te ontwikkelen. Ze ontwikkelen ook modellen voor het begrijpen van micro-organismen en hun interactie met de omgeving. Daarnaast leiden ze ook onderzoeksprojecten, helpen ze bij het opstellen van rapporten en presenteren ze hun bevindingen aan klanten en collega's.

Wat zijn de taken van een Microbiologisch Analist?

 1. Het uitvoeren van microscopische analyses om de aanwezigheid van micro-organismen te detecteren en te identificeren.
 2. Uitvoeren van genetische analyse om de afstamingslijn van micro-organismen te traceren.
 3. Het uitvoeren van culturele, fysieke en chemische tests om de aanwezigheid en kwantiteit van micro-organismen te bepalen.
 4. Detecteren en identificeren van specifieke organismen door middel van microbiologische technieken, zoals het toedienen van antilichamen en het gebruik van immunologische tests.
 5. Rapporteren van resultaten aan supervisoren of andere laboratoriumtechnici.
 6. Uitvoeren van routinematige controles op apparatuur en reagens om de juistheid van testresultaten te garanderen.
 7. Het ontwikkelen en valideren van nieuwe methodes voor het detecteren en identificeren van micro-organismen.

Welke opleiding heb je nodig om een Microbiologisch Analist te worden?

Om een Microbiologisch Analist te worden heb je een bachelor- of masterdiploma in de biologie, microbiologie, chemie of biochemie nodig. Daarnaast zijn vaak speciale certificaten of vervolmakingsopleidingen vereist om het werk goed uit te voeren.

Welke opleiding heb je nodig om een Microbiologisch Analist te worden?

Om een Microbiologisch Analist te worden, heb je een opleiding in microbiologie nodig. Dit kan een bachelor- of masterdiploma zijn in microbiologie, biologie of een ander verwante wetenschap. Daarnaast is het aan te bevelen om ook vakgerichte certificaten te behalen, zoals een certificaat voor kwaliteitscontrole en kwaliteitsborging.

Welk salaris kun je verwachten als Microbiologisch Analist?

Volgens Glassdoor.com kunnen Microbiologische Analisten in Nederland verwachten tussen de €2.846 en €3.804 bruto per maand te verdienen.

Welke doorgroeimogelijkheden heb je als een Microbiologisch Analist?

 1. Onafhankelijk Onderzoeker:
  • Je kunt een onafhankelijk onderzoek doen op microbiologische monsters, het analyseren van resultaten en het genereren van verslagen.
 2. Lab Manager:
  • Je kunt verantwoordelijk zijn voor de dagelijkse activiteiten en het beheer van het laboratorium met betrekking tot microbiologische testen.
 3. Project Manager:
  • Je kunt een projectmanager zijn voor microbiologisch onderzoek, waaronder het opzetten van experimenten, het verzamelen en analyseren van gegevens en het rapporteren van resultaten aan klanten.
 4. Docent:
  • Je kunt een docent zijn op het gebied van microbiologie, waaronder het onderwijzen van studenten over verschillende micro-organismen en hun interactie met de omgeving.