Blijf op de hoogte van de laatste farma vacatures

Wat doet een Research Assistant?

Een Research Assistant (RA) is verantwoordelijk voor het assisteren bij onderzoeksactiviteiten. RA's werken onder leiding van een professor, onderzoeksleider of andere senior academisch personeel. Hun taken omvatten het verzamelen, verwerken en analyseren van gegevens, het schrijven en bewerken van wetenschappelijke artikelen, het helpen bij het organiseren van conferenties en workshops en het presenteren van resultaten aan medewerkers. RA's werken meestal in kleine teams of in individuele projecten, waardoor er veel ruimte is voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Ze worden vaak gevraagd om deel te nemen aan onderzoeksprojecten die gericht zijn op een specifiek onderwerp.

RA's moeten goed worden opgeleid in wetenschappelijke methodologie en procedures, evenals kennis hebben van databasetechnologie, statistische software en andere relevante technologieën. Ze moeten ook goed bekend zijn met wetenschappelijke schrijfvaardigheden en gegevensanalysemethoden. Daarnaast moeten ze goed kunnen samenwerken met andere academische professionals, experts en studenten die betrokken zijn bij het onderzoek. RA's moeten ook een hoog niveau van zelfbeheersing hebben, omdat ze soms onder hoge druk moeten werken.

Wat zijn de taken van een Research Assistant?

 • Het verzamelen en analyseren van informatie voor onderzoeksprojecten.
 • Het ontwikkelen van onderzoeksplannen en -methoden.
 • Het schrijven en bijwerken van verslagen, notities, memo's en andere documenten.
 • Het organiseren en bijhouden van onderzoeksdata.
 • Het assisteren bij het ontwerpen en uitvoeren van experimenten.
 • Het ondersteunen van wetenschappelijke publicaties.
 • Het presenteren van onderzoeksresultaten op bijeenkomsten.

Welke opleiding heb je nodig om een Research Assistant te worden?

Om een Research Assistant te worden, heb je meestal een bachelordiploma nodig in een discipline die relevant is voor de onderzoeksactiviteiten waarvoor je wordt aangenomen. Afhankelijk van de taken die je moet uitvoeren, kun je ook een diploma in de biologie, chemie, economie, psychologie, informatica of een andere gerelateerde wetenschappelijke discipline nodig hebben. Sommige posities kunnen ook eisen dat je een masterdiploma of doctoraatsdiploma hebt.

Welke opleiding heb je nodig om een Research Assistant te worden?

Om Research Assistant te worden, heb je meestal een bachelor's degree in een gerelateerde wetenschappelijke discipline nodig, zoals biologie, chemie, fysica of psychologie. Sommige banen vereisen een master's degree of doctoraat. Daarnaast kunnen sterke onderzoeksvaardigheden, kennis van computerprogramma's, data-analysevaardigheden en sterke communicatieve vaardigheden ook vereist zijn.

Welk salaris kun je verwachten als Research Assistant?

Het gemiddelde salaris voor een Research Assistant in Nederland is €28.839, volgens gegevens van Glassdoor.

Welke doorgroeimogelijkheden heb je als een Research Assistant?

 1. Research Analyst
 2. Research Scientist
 3. Research Manager
 4. Research Director